Schimbare Majoră în Energie: România Interzice Centralele de Apartament pe Gaze până în 2040

România adoptă directive UE pentru eliminarea centralelor de apartament pe gaze până în 2040, promovând eficiența energetică și reducerea emisiilor. Subvențiile pentru cazanele pe combustibili fosili se opresc din 2025. Clădirile noi vor avea emisii zero începând cu 2028. Energia solară devine standard pentru construcțiile noi începând cu 2027.

Sursa foto: duffyheating.ie

Wow, schimbări mari pe drum pentru energia în România! Se pare că avem de-a face cu o directivă importantă din partea Comisiei Europene. Au pus la cale un plan de eficiență energetică care va avea un impact mare asupra centralelor de apartament pe bază de gaze.

Deci, până în 2040, toate centralele de apartament care rulează pe gaze vor fi eliminate. Asta e o mutare serioasă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a face clădirile mai eficiente energetic. Se pare că UE vrea să meargă pe drumul clădirilor cu emisii zero pentru a face față provocărilor climatice.

Și hai să fim atenți și la subvenții – de la 1 ianuarie 2025, nu vor mai fi permise subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili. Adio subvenții pentru aparatele pe gaz!

Mai mult, directiva încurajează clădirile noi să devină zero emisii mai devreme. Din 2028, clădirile publice noi trebuie să aibă emisii zero, iar celelalte clădiri noi trebuie să urmeze în 2030. Și nu doar asta, dar se pare că energia solară va deveni un standard pentru clădirile noi, și vor încuraja instalarea treptată a acesteia în clădirile existente începând cu 2027.

Asta e o schimbare mare, nu-i așa? Așteptăm să vedem cum va fi adoptată oficial această decizie de către Parlamentul European și Consiliu. După asta, transformările energetice vor fi în plină desfășurare în România!

Articole asemănătoare