Persoanele cu un program de somn neregulat pot avea un risc mai mare de a dezvolta demență decât cei care au un program mai regulat de somn și trezire, arată un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Monash din Australia, conform agenției de presă Xinhua.
Studiul nu demonstrează că somnul neregulat cauzează demență, ci indică o legătură între acestea, după cum afirmă universitatea australiană din Melbourne printr-un comunicat de presă.
Acest studiu prospectiv de cohortă, bazat pe comunitate, a explorat relația dintre regularitatea somnului și riscul apariției demenței în viitor, conform Agerpres.ro.
Cercetarea, publicată în Neurology, revista Academiei Americane de Neurologie, a analizat și volumul creierului în urma scanărilor cerebrale.
Cercetătorii australieni au utilizat date despre regularitatea somnului de la 88.094 de participanți la UK Biobank, cu o vârstă medie de 62 de ani. Regularitatea somnului a fost măsurată cu un dispozitiv purtat la încheietura mâinii. Într-o perioadă medie de monitorizare de 7,2 ani, 480 de participanți au dezvoltat demență.
Participanții cu cele mai neregulate modele de somn au prezentat cel mai mare risc de demență, conform studiului.
Autorul principal, profesorul asociat Matthew Pase, de la Școala de Științe Psihologice a Universității Monash și cercetător la Institutul Turner pentru Creier și Sănătate Mintală, a subliniat importanța unui tipar regulat de somn.
„Modelele neregulate de somn pot perturba ceasul nostru biologic intern, care controlează ritmurile noastre circadiene de 24 de ore. Procesele corpului nostru, precum metabolismul zaharurilor și grăsimilor din sânge și controlul tensiunii arteriale, urmează un ritm diurn de 24 de ore”, a explicat profesorul Matthew Pase.
„Perturbarea acestor ritmuri poate crește riscul de hipertensiune, diabet, colesterol ridicat și obezitate. Acești factori, combinați, sunt legați de deteriorarea vaselor de sânge și inflamația din creier, ceea ce poate duce la neurodegenerare și demență”, a adăugat el.
Colaboratoarea principală a studiului, Stephanie Yiallourou, de la Școala de Științe Psihologice a Universității Monash și de la Institutul Turner, a subliniat necesitatea de a pune mai mult accent pe somnul regulat și sănătate.
„Mulți oameni probabil nu sunt conștienți de aceste conexiuni. Asta se întâmplă pentru că majoritatea cercetărilor despre somn s-au concentrat mai mult pe durata somnului și impactul său asupra sănătății, decât pe regularitatea somnului”, a menționat ea.