10 lucruri pe care nu le știai despre apă

Apa este esențială pentru viață, dar există multe aspecte surprinzătoare și puțin cunoscute despre acest element vital. În acest articol, vei descoperi zece fapte fascinante despre apă care îți vor schimba percepția asupra importanței și complexității sale.

Majoritatea oamenilor știu că nu poți supraviețui fără apă. Dar adevărul este puțin mai nuanțat. Ai nevoie de mai mult decât apă – ai nevoie de apă SIGURĂ.

De asemenea, ai nevoie de toalete sigure pentru a menține mediul curat, precum și de săpun și apă pentru a opri răspândirea bolilor.

Află de ce apa sigură, igiena și sanitația sunt atât de importante:

 1. Există o criză a apei și se întâmplă acum.
  2.2 miliarde de oameni încă nu au acces la apă potabilă gestionată în siguranță.
 2. Apa trebuie să fie mai mult decât curată, trebuie să fie „gestionată în siguranță”.
  Apa gestionată în siguranță înseamnă să ai apă acasă (pe proprietate), ori de câte ori este necesar, și să fie lipsită de contaminare.
 3. Fără sanitație gestionată în siguranță, bolile se răspândesc rapid.
  3.6 miliarde de oameni – aproape jumătate din populația lumii – nu au acces la sanitație gestionată în siguranță, ceea ce înseamnă o toaletă care separă deșeurile umane de contact și un sistem care asigură eliminarea sigură a acestora.
 4. Defecația în aer liber este unul dintre cele mai clare semne de inegalitate.
  494 milioane de oameni practică defecația în aer liber, ceea ce înseamnă că își fac nevoile pe marginea drumului, în câmpuri sau tufișuri.
 5. Copiii sunt cei mai vulnerabili.
  În fiecare zi, peste 1000 de copii sub 5 ani mor din cauza bolilor legate de apă nesigură, sanitație și igienă, care ucid, de asemenea, 1.4 milioane de oameni anual.
 6. Bebelușii se nasc în condiții murdare.
  În cele mai puțin dezvoltate țări, 16.6 milioane de femei nasc în centre de sănătate cu apă, sanitație și igienă inadecvate – expunându-le la risc de infecții, boli și moarte.
 7. Prevenirea bolilor nu este la fel de ușoară cum ar trebui să fie.
  Spălarea mâinilor cu săpun și apă este una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a preveni răspândirea bolilor. Dar 2.3 miliarde de oameni încă nu au facilități de bază pentru spălarea mâinilor cu săpun și apă acasă. Aceasta înseamnă aproape o treime din populația lumii.
 8. Schimbările climatice agravează situația.
  Clima în schimbare distruge, usucă și contaminează sursele de apă. În 2022, 436 milioane de copii trăiau în zone cu vulnerabilitate ridicată sau extrem de ridicată la apă, o situație agravată de schimbările climatice.
 9. Populațiile rurale sunt cele mai dezavantajate.
  8 din 10 persoane care nu au nici măcar apă potabilă de bază trăiesc în zone rurale. Două treimi din cei care nu au nici măcar sanitație de bază trăiesc în zone rurale. 9 din 10 persoane care practică defecația în aer liber trăiesc în zone rurale.
 10. Trebuie să facem mai mult.
  Lumea nu este pe drumul cel bun pentru a atinge Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 6: acces la apă sigură, sanitație și igienă pentru toți. UNICEF solicită o prioritizare politică mai mare și o creștere a finanțării pentru a îmbunătăți accesul gospodăriilor la apă, sanitație și igienă, vizând comunitățile cele mai expuse riscului.

Sperăm că aceste informații te-au ajutat să înțelegi mai bine importanța apei și complexitatea gestionării acestei resurse vitale. Apa nu este doar o necesitate pentru supraviețuire, ci și un element crucial pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Fiecare dintre noi are un rol de jucat în protejarea și conservarea apei. Dacă ești curios să afli și alte lucruri interesante, te invităm să descoperi 20 de lucruri pe care nu le știai despre pisici, accesând acest link: 20 de lucruri pe care nu le știai despre pisici.

Articole asemănătoare