Klaus Iohannis la Summitul UE-Balcanii de Vest și Reuniunea Consiliului European la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis participă la Summitul UE-Balcanii de Vest și Consiliul European la Bruxelles. Susține extinderea UE și sprijinul pentru Ucraina, pledând pentru echilibrul bugetului multianual și implicarea crescută în Orientul Mijlociu. Discuții cruciale pentru viitorul Europei.

Sursa foto: presidency.ro

Deci, Președintele Klaus Iohannis se pregătește să participe la niște evenimente importante la Bruxelles între 13 și 15 decembrie 2023. Prima oprire e la Summitul Uniunii Europene-Balcanii de Vest, unde liderii vor discuta despre progresele din regiune și sprijinul oferit de UE statelor din Balcanii de Vest. Vor pune la cale strategii pentru a aborda provocările comune și pentru a consolida parteneriatul UE-Balcanii de Vest, ținând cont și de impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele Iohannis va sublinia importanța extinderii UE, arătând că aceasta aduce oportunități de creștere și dezvoltare, contribuind la unitatea pe continent și beneficiind toți cetățenii europeni.

Apoi, vom avea reuniunea Consiliului European pe 14-15 decembrie 2023. Aici se vor discuta teme sensibile și complexe precum extinderea UE, revizuirea bugetului multianual, sprijinul pentru Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea, migrația, și Agendă Strategică a UE.

Președintele României va pleda pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, recunoscând progresele făcute de acestea. De asemenea, va susține acordarea statutului de candidat pentru Georgia și deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina, atunci când acestea îndeplinesc criteriile.

În privința bugetului multianual, Iohannis va insista asupra unui echilibru între angajamentele deja făcute și noile priorități, fără a reduce fondurile pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

Cu privire la sprijinul pentru Ucraina în contextul războiului, președintele României va susține un pachet cuprinzător de sprijin. În Orientul Mijlociu, va insista pe implicarea sporită a UE pentru protejarea civililor și dezescaladarea conflictului.

Și, nu în ultimul rând, în ceea ce privește Agenda Strategică a UE, Președintele Iohannis va pleda pentru continuarea dezbaterilor și adoptarea viitoarei agende până în vara anului 2024, reflectând consolidarea unității UE și a încrederii între statele membre.

E o perioadă plină de discuții și decizii importante pentru viitorul Uniunii Europene!

Articole asemănătoare