Într-o lume a politicii vibrante, discuțiile privind pensiile speciale devin tot mai acide și mai pregnante. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut pasul în față pentru a răspunde provocării lansate de premierul Marcel Ciolacu. Acest dialog tensionat, plin de sensibilitate publică și implicări juridice, răscolește apele și aduce în prim-plan lupta dintre competențe și reformă.
Prin intermediul unei postări pe Facebook, Alina Gorghiu a transmis că atributul de a reexamina Legea pensiilor speciale în acord cu decizia CCR revine Parlamentului. „Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu a adresat public Ministerului Justiției invitația de a ‘formula amendamentele contestate de CCR cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților’. Este atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR”, a subliniat Gorghiu.
Într-o confruntare cu subtilități legislative, Gorghiu a accentuat că sprijinul Ministerului Justiției se manifestă prin expertiză și consultare, într-o dorință de a ajuta la configurarea unui viitor mai echitabil în privința pensiilor. „Pentru aceste propuneri de amendamente vom consulta, ca de fiecare dată, CSM, ICCJ și Ministerul Public”, a adăugat ea, evidențiind dorința de transparență și obiectivitate în procesul decizional.
O nouă perspectivă se deschide prin declarația ministrului, sugerând că Ministerul Justiției ar putea juca un rol de sprijin pentru Ministerul Muncii, titularul reformei. Într-o încercare de a tempera spiritele, Gorghiu a subliniat că disponibilitatea lor de a formula amendamente în urma motivării CCR vine ca un gest de înțelegere față de complexitatea și importanța deciziilor luate.
Dincolo de culoarea politică, în miezul acestor dezbateri se află o dorință comună: aceea de a construi un sistem echitabil și transparent. Declarațiile Alinei Gorghiu reprezintă o reflecție a necesității de a naviga prin labirintul legal cu o mână sigură și o inimă deschisă către schimbare.