Gastronomie cu Twist: Redescoperirea Carbonarei în Italia

Luca Cesari, expert în gastronomie, stârnește controverse prin prezentarea unei versiuni vechi a rețetei de carbonara. Schimbând ingredientele tradiționale, Cesari și-a atras critici, dar insistă pe respectarea originilor rețetei, provocând astfel discuții despre tradiție și inovație în bucătăria italiană.

Sursa foto: pixabay.com

Gastronomia joacă un rol important în Italia și este o parte esențială a identității lor naționale. Acest lucru se vede clar într-o dezbatere despre cum se face sosul pentru paste carbonara.

Luca Cesari, un expert în istoria gastronomiei și scriitor din Bologna, a primit multe critici pe internet după ce a postat un video pe Instagram. Acolo, el a arătat ceea ce crede el că e rețeta originală a carbonarei, o mâncare tradițională din bucătăria romană.

Cesari a schimbat ingredientele obișnuite, precum brânza pecorino, specifică Italiei, și baconul, folosind ouă pentru a face un sos cremos. În schimb, a folosit brânza Gruyere din Elveția, usturoi, bacon și ouă prăjite.

El a explicat că a folosit o rețetă veche dintr-o revistă italiană de rețete, publicată acum aproape 70 de ani. A vrut să arate cum s-a schimbat această rețetă de-a lungul timpului.

”Am refăcut rețeta originală de carbonara din 1954, prima publicată în ‘Cucina Italiana’. Nu e vina mea că aceasta a fost prima rețetă de carbonara”, a spus el pentru Reuters, conform Agerpres.

”De-a lungul anilor, au apărut multe variante de carbonara, inclusiv unele cu șuncă crudă în anii ’50. În SUA, există chiar variante cu scoici sau ciuperci”.

Alberto Grandi, un alt expert în istoria gastronomiei, care a fost și el criticat pentru că ar fi pus la îndoială tradițiile culinare italiene, l-a apărat pe Cesari.

Într-un video pe Instagram, el a criticat un fel de ”naționalism gastronomic” care ne oprește să gândim liniștiți despre gastronomia noastră.

Printre lucrurile pe care italienii le consideră greșite în bucătărie sunt combinarea pastelor cu sos de ketchup sau pizza cu ananas, și faptul că nu se comandă cappuccino după prânz.

Cesari nu și-a schimbat opinia și e gata să provoace alte controverse culinare.

”Acesta a fost doar primul video… Pregătesc un altul despre pizza tradițională napolitană din 1800, cu scoici”.

Articole asemănătoare