Barbie și Controversa din Liban: Filmul Susținut de Emiratele Arabe Unite, dar Riscă Interzicerea în Liban

🎬 Libanul se confruntă cu o decizie controversată: Difuzarea filmului „Barbie” ridică întrebări legate de valorile morale și influența religioasă. Cum va evolua această situație? 🏳️‍🌈

Barbie și Critica Morala în Liban

Un film ce a stârnit controverse în întreaga regiune, inclusiv în Liban, este „Barbie”, iar difuzarea acestuia în cinematografe se confruntă cu opoziția autorităților libaneze. Dincolo de divertismentul promis de poveste, acest film a generat discuții aprinse din cauza a ceea ce unii susțin că promovează. Libanul a întâmpinat cu reticență ideea de a difuza acest film, invocând aspecte legate de valorile morale și religioase ale țării.

Difuzare Întârziată și Controverse Regionale

Inițial programată pentru luna iulie, difuzarea filmului „Barbie” a fost amânată, o decizie care reflectă atitudini similare din alte țări din Orientul Mijlociu. Singurele excepții până în prezent sunt Emiratele Arabe Unite, care au anunțat că vor difuza acest film. Cu toate acestea, Libanul se confruntă cu întrebări și critici în ceea ce privește difuzarea acestui film.

Ministrul de Interne din Liban a solicitat comitetului de cenzură, aflat sub autoritatea sa, să analizeze filmul și să ofere o recomandare finală privind difuzarea acestuia. Argumentul principal este că „Barbie” ar putea contraveni valorilor morale și religioase ale Libanului.

Libanul și Confruntarea cu Criticii Morali

Criticile aduse filmului „Barbie” în Liban vin din partea unor oficiali importanți. Ministrul Culturii din Liban, Mohammad Mourtada, afirmă că filmul promovează homosexualitatea și ridiculizează aspecte importante precum tutele parentale, rolul mamei și conceptul de familie. În opinia sa, copiii ar putea fi influențați negativ de expunerea la astfel de conținut.

Hezbollahul, organizație cu influență în Liban, a intensificat o campanie anti-LGBTQ+. Șeful organizației, Hassan Nasrallah, a făcut declarații dure în luna iulie, susținând că toți homosexualii ar trebui să fie uciși și a îndemnat la boicotarea produselor cu simbolul curcubeu. Deși Libanul este considerat mai tolerant decât alte țări arabe, inclusiv organizând o paradă pride în 2017, homosexualitatea este încă ilegală conform legii, iar influența instituțiilor religioase în sfera socială și culturală rămâne semnificativă.

Dezbaterea Dezincriminării și Tensiunile Sociale

Recent, nouă deputați au prezentat un proiect de lege în Parlament pentru dezincriminarea homosexualității, atrăgându-și rapid critici din partea unor segmente conservatoare ale societății.

În ultimii ani, activitățile comunității LGBT+ din Liban au fost anulate în diverse rânduri, sub presiunea autorităților religioase. Un exemplu este interdicția filmului „Spider-Man: Across the Spider-Verse” în iunie, din cauza afișării unui steag pride. Totodată, anul trecut, filmul de animație „Lightyear”, al cincilea din seria „Povestea Jucăriilor”, care prezenta un cuplu de lesbiene, a fost interzis.

Tendința de Creștere a Bigotismului

Tendința de creștere a retoricii anti-LGBT+ în Liban este îngrijorătoare. Aceasta se manifestă din ce în ce mai pregnant, iar organizații precum Hezbollah, extremiștii creștini și liderii religioși au unit forțele într-o campanie împotriva comunității LGBT. Această situație atrage atenția asupra necesității dezbaterii și dialogului deschis pentru a promova înțelegerea și respectul reciproc.

Articole asemănătoare