Alegeri Prezidențiale Anticipate în Azerbaidjan după Victoria din Nagorno-Karabah

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, anunță alegeri prezidențiale anticipate pentru 7 februarie 2024, consolidându-și popularitatea după victoria rapidă din Nagorno-Karabah. Cu sondaje favorabile, Aliev își menține controlul autoritar într-o țară cu îngrijorări privind respectarea drepturilor omului.

Salut! Pare că președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, vrea să capitalizeze pe succesul recent din Nagorno-Karabah și a decis să organizeze alegeri prezidențiale anticipate pentru 7 februarie 2024. De obicei, alegerile erau planificate pentru 2025, dar se pare că Aliev vrea să profite de popularitatea sa proaspătă.

Decretul prezidențial menționează că alegerile vor fi organizate pentru funcția de președinte, iar Comisia Electorală are sarcina să se asigure că totul decurge bine. Mulți azeri par să fie de acord cu modul în care Aliev a gestionat conflictul din Nagorno-Karabah, cu aproximativ 75% dintre aceștia, conform unui sondaj.

Ilham Aliev conduce Azerbaidjanul de la începutul anilor 2000, succedându-și tatăl. Cu toate că există critici privind autoritarismul regimului său, puterea lui Aliev rămâne stabilă. El a făcut modificări la Constituție pentru a-și prelungi mandatele prezidențiale și a avut o abordare destul de strânsă în a gestiona țara.

Unii observatori au remarcat că, în ciuda aparențelor de alegeri democratice, Azerbaidjanul este considerat mai degrabă o dictatură, cu încălcări ale drepturilor omului și o limitare a libertăților politice.

Deci, în esență, în timp ce Azerbaidjanul se pregătește pentru alegeri, există și preocupări cu privire la natura autoritară a regimului. Vom vedea cum evoluează lucrurile până pe 7 februarie 2024!

Articole asemănătoare