Uniunea Europeană Adoptă Reguli Drastice pentru Inteligența Artificială

Comisia Europeană, condusă de comisarul Thierry Breton, a stabilit reguli stricte pentru inteligența artificială, devenind primul continent cu norme clare. Legislația include interdicții asupra recunoașterii faciale și manipulării comportamentului uman. Companiile neconforme riscă amenzi semnificative. Îngrijorările privind inovarea au fost exprimate de unele companii europene.

Hei! Deci, a ieșit fum alb în Uniunea Europeană în privința inteligenței artificiale, nu-i așa? Comisarul UE Thierry Breton a bătut palma pe o legislație care se dă drept cea mai strictă din lume în ceea ce privește IA.

Breton e în extaz, zice că e un moment „istoric” pentru UE. Practic, s-au pus reguli clare pentru inteligența artificială, și asta face UE primul continent care a făcut pasul ăsta important. Se pare că legea asta nu e doar despre a da cu bâta-n baltă; e și o oportunitate pentru start-up-uri și cercetători din UE să se dea în stamba în cursa globală a IA.

Au tras concluziile după discuții lungi între statele membre și parlamentul european. Breton zice că regulile au două niveluri: transparență pentru toate modelele de IA de uz general (gen ChatGPT) și cerințe mai stricte pentru modelele puternice cu impact sistemic. Adică, să știm ce face fiecare bucățică de AI.

Chestii interesante sunt și interdicțiile. Fac fețe urâte la tehnologia de recunoaștere facială, cu excepții mici. Plus, nimic de manipulat comportamentul uman sau să exploatezi oameni vulnerabili cu AI.

Dacă companiile nu respectă regulile, pot lua amenzi consistente, până la 7% din veniturile globale sau 35 de milioane de euro. Asta-i un semnal serios, zic eu.

E și o frică printre companiile europene că regulile astea stricte vor împiedica inovarea. Airbus și Siemens au dat semne de neliniște în legătură cu asta. Pare că UE vrea să fie precaută, să nu se lase dusă de valul tehnologic fără să știe unde ajunge.

Ai auzit și de summitul din Regatul Unit despre siguranța AI, nu? Mulți se întreabă cum o să influențeze asta tot pe aici. Important e că, în final, s-a ajuns la un acord politic. Acum, trebuie să văd cum se transformă textul ăsta în legi concrete. Hai să vedem ce urmează!

Articole asemănătoare