Evoluția Smartphone-urilor în 2024: Telefoane Mai Inteligente și Mai Durabile

În 2024, smartphone-urile promit funcții noi activate de AI și o creștere a popularității telefoanelor pliabile. Companiile extind programele de reparații, iar sistemul Android primește suport extins.

Sursa foto: pixabay.com

Noile funcții, activate de inteligența artificială, ar putea transforma telefoanele în asistenți personali. Se preconizează că Apple va aduce următoarea actualizare majoră a iPhone, probabil în septembrie, cu funcții AI noi. În iunie, Google a lansat primul său telefon pliabil, în timp ce OnePlus a introdus propriul dispozitiv pliabil în octombrie.

În 2024, telefonul tău ar putea primi o actualizare majoră care va include mai mult decât schimbările obișnuite la cameră și procesor. Noile funcții, ghidate de inteligența artificială, ar putea face ca telefoanele să devină asemenea asistenților personali. În plus, telefoanele pliabile sunt tot mai aproape de lansare datorită îmbunătățirilor inteligente ale designului lor, consolidându-și poziția pe piața smartphone-urilor, după cum scrie CNET.

Pe 17 ianuarie, Samsung va dezvălui cel mai nou telefon important, probabil numit Galaxy S24. Deși Samsung nu a oferit încă multe detalii despre viitoarea sa gamă de produse, au anunțat recent o nouă experiență AI pentru telefoane, numită Galaxy AI, și propriul lor model generativ AI. Galaxy AI va include o funcție numită AI Live Translate Call, care poate traduce în timp real audio, deși nu au dezvăluit încă multe detalii.

Se așteaptă ca Apple să aducă următoarea actualizare majoră a iPhone, probabil în septembrie, cu funcții AI noi, potrivit Bloomberg. Aceasta ar putea include liste de redare generate automat în Apple Music și funcții AI mai generative în Mesaje și Siri.

Despre telefoanele pliabile

Telefoanele care se pot plia în două sunt disponibile de câțiva ani, dar încă nu sunt foarte comune. În Statele Unite, companii precum Samsung, Google, Motorola și OnePlus au făcut eforturi în 2023 pentru a schimba acest lucru, ceea ce a transformat anul într-un moment important pentru telefoanele pliabile.

În timp ce Samsung obișnuia să fie singurul jucător important pe piața telefoanelor pliabile, acum aproape fiecare producător de smartphone-uri are unul în ofertă. Google a lansat primul său telefon pliabil în iunie, în timp ce OnePlus a introdus dispozitivul pliabil inaugural în octombrie, ceea ce înseamnă că cei interesați de telefoanele pliabile au acum mai multe opțiuni decât în 2022.

În plus față de creșterea numărului de opțiuni, calitatea telefoanelor pliabile s-a îmbunătățit în 2023, mai ales în ceea ce privește telefoanele cu clapetă. Motorola Razr Plus și Samsung Galaxy Z Flip 5 au obținut ecrane exterioare mai mari.

În 2024 și în următorii ani, se preconizează că telefoanele pliabile vor deveni din ce în ce mai populare, cu peste 100 de milioane de unități livrate până în 2027, conform Counterpoint Research. Asta în comparație cu aproximativ 20 de milioane de unități livrate în 2023, așa cum a raportat IDC.

Telefoane mai rapide și cu o durată de viață mai lungă

Apple și Samsung, de exemplu, au extins programele lor de reparații. Apple a inclus în programul său gama iPhone 14 și 15, în timp ce Samsung a extins programul în țări precum Brazilia, Mexic și Coreea. La sfârșitul anului 2023, Samsung a adăugat chiar și cele mai recente telefoane pliabile, Galaxy Z Flip 5 și Galaxy Z Fold 5, la programul de reparații. Acest lucru este benefic și pentru cei care nu au cunoștințe tehnice pentru a-și repara telefoanele singuri.

De asemenea, Google a extins suportul software pentru noile sale telefoane Pixel și va oferi acum șapte ani de actualizări ale sistemului de operare Android și actualizări de securitate. Acesta este un salt semnificativ față de cei trei ani de actualizări Android și cinci ani de actualizări de securitate pe care îi oferea anterior și ar putea influența și alți producători de telefoane să facă același lucru.”

Articole asemănătoare