Explorarea Spațială în 2024: O Privire Asupra Misiunilor Lunare și Altelor Inițiative

Anul 2024 marchează un pas important în explorarea spațială, cu numeroase misiuni lunare, inclusiv Artemis 2, precum și alte inițiative semnificative cum ar fi lansările CST-Starliner și rachetei Ariane 6, studiul planetelor Venus și Mercur, și continuarea expansiunii rețelei Starlink de către SpaceX.

În 2024, vom vedea multe misiuni spre Lună, inclusiv misiunea importantă Artemis 2. Scopul e să trimitem un echipaj în capsula Orion care să facă ocolul Lunii. După o întârziere, se așteaptă ca Boeing CST-Starliner să zboare în aprilie. În cadrul Artemis 2, patru astronauți vor face o călătorie în jurul Lunii și se vor întoarce pe Pământ, pregătind terenul pentru misiunea Artemis 3, care va marca revenirea oamenilor pe Lună, conform Sciencepost.

Vor fi trei misiuni interesante ale Intuitive Machines în 2024. Prima, IM-1, plănuită pentru 12 ianuarie, va trimite landerul Nova-C în craterul Malapert A, lângă polul sud lunar. Acest lander comercial va duce instrumente NASA. Următoarele două misiuni, IM-2 și IM-3, vor plasa Nova-C lângă craterul Shackleton și vor livra utilaje utile în regiunea Reiner Gamma pentru studii științifice și teste tehnologice.

Peregrine 1, un lander de la Astrobotic, programat pentru 24 decembrie 2023, va încerca să aterizeze în Sinus Viscositatis, 32 de zile mai târziu. Acest lander va purta instrumente pentru măsurători precise și analiza regolitului lunar. Astrobotic are și o a doua misiune în 2024, Griffin Mission 1, pentru a trimite roverul VIPER al NASA la polul sud lunar.

Misiunea chineză Chang’e-6, planificată pentru mai 2024, va colecta mostre de pe partea întunecată a Lunii și va purta instrumente internaționale.

Firefly Aerospace își propune să livreze o varietate de încărcături pe Lună cu misiunea Blue Ghost 1 în a doua jumătate a anului 2024. Landerul va studia regolitul lunar și caracteristicile geofizice ale Lunii.

Misiunea Hakuto-R 2 a ispace, programată pentru sfârșitul lui 2024, va încerca o nouă aterizare lunară și va duce un micro-rover pe Lună.

Boeing CST-Starliner va efectua zboruri teste și lansări inaugurale anul viitor. Se așteaptă să zboare în aprilie către Stația Spațială Internațională.

Vor fi și alte misiuni interesante, cum ar fi prima lansare a rachetei Ariane 6 între 15 iunie și 31 iulie. Blue Origin speră să lanseze racheta New Glenn în august. Există și planuri pentru misiuni către Venus și Mercur, precum și pentru studierea asteroidului Didymos.

Pe orbita joasă a Pământului, misiunea Axiom 3 (Ax-3) a Axiom Space va transporta primul echipaj european pe ISS în ianuarie 2024.

În final, SpaceX va continua să instaleze sateliții Starlink și să dezvolte racheta Starship, plănuind mai multe misiuni demonstrative în cursul anului.

Articole asemănătoare