Situația Împrumuturilor Neperformante în Europa Centrală și de Est: Cum Stă România Comparativ cu Grecia, Turcia și Bulgaria

România se distinge prin stabilitate în privința împrumuturilor neperformante, cu un procent redus de 0,9%. Grecia impresionează prin scăderea semnificativă a acestui indicator la 7,5%. Analiză comparativă a situației din regiune.

Salut! Interesantă informația despre împrumuturile neperformante în Europa Centrală și de Est. Hai să vedem cum stă România în comparație cu Grecia, Turcia și Bulgaria.

Deci, se pare că Grecia și Ucraina au cele mai mari procente de credite neperformante în raport cu PIB-ul în regiune. Grecia ocupă locul doi după Ucraina în acest aspect, conform unui raport de la BERD.

Totuși, vestea bună pentru România este că stăm destul de bine în comparație cu aceste țări. Procentul nostru de credite neperformante raportat la PIB este doar 0,9%, iar Turcia are și ea un procent mic de 0,9%. Suntem printre cele mai bune din grup!

În ceea ce privește Bulgaria, avem și acolo un raport mai bun decât media regiunii. Bulgaria are 2,6%, iar noi suntem sub unu la sută. Deci, suntem într-o situație destul de solidă.

Un alt aspect pozitiv este că în general, creditele neperformante în cele 17 țări CESEE au scăzut, atât în cifre absolute, cât și ca procent din creditele totale. Asta înseamnă că lucrurile se îmbunătățesc în regiune.

Totuși, Grecia merită o mențiune specială pentru eforturile lor de a reduce drastic procentul de credite neperformante, de la 33,4% în 2015 la 7,5% în 2023. Un pas impresionant!

În concluzie, România se află într-o poziție destul de bună în ceea ce privește împrumuturile neperformante comparativ cu Grecia, Turcia și Bulgaria. Hai să sperăm că trendul pozitiv va continua și că economia noastră va rămâne stabilă. Dacă ai alte întrebări sau vrei să discutăm mai multe, sunt aici!

Articole asemănătoare