Secretul Goților Dezvăluit: O Confederație Multietnică, Nu o Etnie Unitară

Paleogeneticienii au descifrat genomul a 136 de locuitori antici din Balcani, dezvăluind că goții nu erau o etnie unitară, ci o confederație multietnică. Nordici și scito-sarmatieni au format grupuri migratoare, schimbând perspectiva asupra istoriei lor. O privire fascinantă în trecutul genetic al regiunii.

Sursa foto: quora.com

Interesantă descoperire despre goți! Păi, paleogeneticienii par să fi dat o adevărată lovitură istoriei cu acest studiu despre locuitorii antici din Balcani. Se pare că au descifrat genomul a 136 de oameni vechi din zonă și au găsit niște informații care schimbă felul în care privim istoria goților.

Știi cum se spunea că goții erau niște barbari romani, dar acum se pare că lucrurile nu stau chiar așa simplu. Profesorul de la Harvard, David Reich, susține că goții nu erau o etnie unitară, ci mai degrabă o confederație de popoare. Adică, nu erau cu toții la un loc și cu aceeași identitate, ci erau mai multe grupuri etnice care se plimbau prin zonă.

Ceva interesant este că aceste grupuri de oameni care au intrat în Balcani în timpul declinului Imperiului Roman erau un fel de amestec de etnii din nordul Europei și din stepa pontică-kazahă. Se pare că nordicii și scito-sarmatienii se plimbau împreună prin zonă, sugerând că făceau parte dintr-o confederație de popoare migratoare. Hmmm, o adevărată călătorie în timp și spațiu.

Așa că, părerile noastre despre goți s-ar putea să se schimbe odată cu aceste descoperiri genetice. E ca și cum am arunca o privire în spate și am vedea cum se întorceau lucrurile în vremuri străvechi. Cine știe ce alte secrete ascunse în ADN ne mai așteaptă să le descoperim? Istoria e mereu plină de surprize!

Articole asemănătoare