Modificări Salariale în Sectorul Public: Creșteri pentru Demnitari și Profesori în 2024

Proiectul de OUG propune majorări de 5% pentru demnitari și creșteri etapizate de 20% pentru profesori în 2024. Alte ajustări includ menținerea sporurilor și suspendarea temporară a ocupării posturilor vacante.

Hai să vorbim despre un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului, care aduce modificări la indemnizațiile demnitarilor și salariile profesorilor începând cu 1 ianuarie 2024. Hai să vedem în ce constă!

Deci, conform acestui proiect, indemnizațiile demnitarilor vor crește cu 5% începând din ianuarie 2024, comparativ cu nivelul din decembrie 2023. Asta înseamnă că demnitarii vor beneficia de o majorare a veniturilor lor.

Și profesorii nu sunt uitați! Salariile lor de bază vor crește în două etape în anul 2024. Mai întâi, începând cu 1 ianuarie, vor avea o creștere de 13%, iar apoi, din 1 august, încă 7% față de nivelul din decembrie 2023. Deci, un total de 20% creștere pentru profesori.
creștere salariale pentru profesori
Totuși, pentru ceilalți angajați din sectorul public, sporurile, indemnizațiile și alte beneficii rămân la nivelul lunii decembrie 2023, atâta timp cât persoanele ocupă aceeași funcție și desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Un alt punct important este că în 2024, munca suplimentară se va compensa cu timp liber corespunzător, conform acestui proiect. Și se pare că vor exista excepții pentru acordarea premiilor în anumite situații.

În plus, ocuparea posturilor vacante se suspendă în anul 2024, cu câteva excepții în cazuri bine justificate, care pot fi aprobate prin memorandum la ședința Guvernului.

Proiectul aduce și detalii despre eșalonarea plăților pentru drepturi salariale restante stabilite de instanțe în perioada 2024-2025.

Așa că, în linii mari, acesta sunt câteva dintre principalele aspecte ale proiectului de OUG. Dacă ai întrebări sau vrei să dezbatem mai multe detalii, hai să discutăm!

Articole asemănătoare